У світі існує безліч видів салатів, кожний з яких має власну історію. Загальновідомо, що особливого присмаку салату, який не сплутаєш з іншим, додає заправка певним соусом. Саме про цей особливий інгредієнт, під назвою «діжонська гірчиця», ми сьогодні й розповімо. Ви дізнаєтесь цікаву історію винаходу соусу, що входить до його складу, який найпопулярніший рецепт салату.
Що таке діжонська гірчиця, з чого вона виробляється?
Розповідь про винахід цього відомого соусу варто розпочати з короткої передісторії. Отже, назва продукту походить від французького міста Діжон, з регіону Бургундія. Ще з раннього середньовіччя це невелике містечко стало центром виробництва гірчиці. Цікаво, що аж у 1336 році, цю особливу страву вперше подали до столу короля Філіпа VI. Чи оцінив він її смак невідомо, але пізніше, у 18 сторіччі вона стала відомою на весь світ. Вважається, що спочатку соус вироблявся з коричневих зерен гірчиці та столового оцту. Але потім один з виробників на імʼя Жан Нажон покращив рецептуру, замінивши оцет на «вержус» — кислий сік, який вичавлювали з зеленого винограду. Наразі ж, до складу входить: цілі зерна гірчиці, біле вино (або винний оцет), сіль, та вода. Сучасний соус до салату з діжонською гірчицею відрізняється особливим жовтуватим кольором та насиченим смаком.
Рецепт простого салату з гірчицею Торчин «Діжонська»
Як і обіцяли, далі ми розповімо про рецепт смачного салату з діжонською гірчицею. Він дуже простий у приготуванні та містить інгредієнти, які можливо знайти у будь-якому продуктовому магазині. Для приготування вам знадобиться:
Основні інгрідієнти:
- відварене куряче філе – 1 грудка;
- листя салату – 3-4 шт.;
- томати чері – 150 г;
- сир фета – 100 г;
- рукола – 50 г.
Для заправки:
- гірчиця Торчин «Діжонська» – 1 ст. л.;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- сік лимона.
Процес приготування цієї чудової страви не складний. Отож, розпочнемо:
- Викладіть у глибоку тарілку тонкі слайси курячого філе, листя салату*, руколу і томати чері.
- У іншій ємності ретельно змішайте оливкове масло, лимонний сік та діжонську гірчицю.
- Додайте готову заправку до салату та перемішайте.
- Завершіть приготування страви, посипавши її сиром фета.
*Листовий салат краще рвати руками, відрізаючи тільки зайві частини.
Готово! Залишилося лише насолодитися пікантним смаком вашого салату. Сподіваємося, ці поради стануть вам у нагоді, вам точно сподобається!